10 oct 2013

Enxampen un espoliador de patrimoni cultural a Balaguer

Els Agents Rurals el van trobar quan estava fent la prospecció amb l'ajut d'un detector de metalls i una piqueta mentre que al cotxe ja hi tenia 37 peces de possible valor.
 Lleida | 30/09/2013
Balaguer. (ACN).- Els Agents Rurals de la Noguera van enxampar in fraganti un veí de Balaguer el passat diumenge 8 de setembre mentre cercava metalls amb l'ajut d'un detector en uns terrenys rústics catalogats com a jaciment arqueològic, al paratge de les Parrelles del terme municipal de la mateixa capital de la Noguera. El van trobar quan estava fent la prospecció i van comprovar que no tenia autorització del Departament de Cultura ni participava en cap prospecció arqueològica autoritzada. La persona portava tres peces metàl·liques en una butxaca i en l'escorcoll del vehicle s'hi van trobar 37 objectes metàl·lics més, alguns dels quals podrien tenir valor arqueològic.
Enxampen un espoliador de patrimoni cultural a Balaguer
El detector de metalls i el material arqueològic comisat pels agents rurals al suposat espoliador. ACN / AGENTS RURALS

Els agents rurals van fer el comís preventiu del detector de metalls, de la piqueta i de tots els objectes per posar-los a disposició de l'autoritat competent.

Posteriorment, i en col·laboració amb el Departament de Cultura, s'ha determinat que la finca rústica en la qual es prospectava està catalogada com a jaciment arqueològic perquè hi havia hagut un edifici religiós en la baixa edat mitjana. Per aquest motiu, els fets podrien arribar a ser constitutius de delicte contra el patrimoni històric i seran posats en coneixement del jutge.

El jaciment arqueològic en què l'home estava prospectant il·legalment és molt proper a un altre jaciment de gran valor, el del Pla d'Almatà, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'ús de detectors de metall per a la prospecció de terrenys en recerca d'objectes històrics està prohibit, i l'extracció d'objectes en zones catalogades com a jaciment arqueològic pot arribar a ser constituir de delicte contra el patrimoni històric i castigar-se amb penes d'1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.

El Departament de Cultura i el d'Agricultura tenen un conveni que permet conèixer i protegir més eficaçment el patrimoni cultural immoble de Catalunya i facilitar la coordinació dels diferents actors que operen sobre el territori en matèria de protecció del patrimoni cultural.

No hay comentarios: