14 mar 2015

El patrimoni cultural sirià i iraquià a la venda en eBay

Es tracta d'obres saquejades per l'Estat Islàmic que compren col·leccionistes europeus i nord-americans.
ARA Barcelona,14/03/2015
Diverses peces arqueològiques robades a Síria i Iraq han aparegut a la pàgina de compravenda d'eBay, segons el diari britànic The Times. Segons el diari, el grup jihadista Estat Islàmic (EI) ven peces de ceràmica, monedes i joieria per finançar les seves activitats en un moment en què ha augmentat la pressió militar de l'exèrcit iraquià, que compta amb el recolzament d'una coalició internacional liderada pels Estats Units.


Pàgina d'ebay amb peces sirianes
 
El director de la Unesco a Irak, Alex Plathe, ha destacat que l'Estat Islàmic "saqueja sistemàticament" els jaciments arqueològics amb l'objectiu de "generar beneficis". Els especialistes sospiten que els jihadistes actuen per encàrrec de col·leccionistes que més tard venen les peces robades.
"És possible comprar mones robades encunyades a Síria per Internet", destaca l'especialista Erin Thomson. "És difícil saber si l'objecte a la venta té un origen legal o prové d'un saqueig", assegura. Thomson, però, afegeix: "Malgrat tot, quan et trobes objectes procedents de la ciutat síria d'Apamea és senyal que alguna cosa està passant".
Un portaveu del portal d'Internet ha assegurat que la companyia retira els objectes de la venda a petició de les autoritats i sempre està disposat a donar suport a les investigacions de la policia.
Segons la Unesco, cinc dels sis jaciments protegits de Síria han quedat seriosament malmesos per culpa dels saquejos. La setmana passada es va saber que l'Estat Islàmic havia saquejat el jaciment iraquià de Dur Sharrukin, capital d'Assíria al segle VIII a.C. També s'han destruït peces del museu de Mossul, i la ciutat iraquiana de Hatra, declarada Patrimoni de la Humanitat.
Moltes d'aquestes peces acaben en mans de col·leccionistes milionaris generalment de França i Alemanya, Estats Units i països del Golf. Es creu que el contraban il·legal d'art mou tres bilions de dòlars anuals.
 

No hay comentarios: